Η ιστορία της Σερίφου είναι πρόδηλη σε όλο το νησί. Όπου και αν κοιτάξεις, πέρα από τη μοναδική φυσική ομορφιά, θα δεις σημάδια της ιστορίας. Από τον Άσπρο Πύργο, μέχρι το Διοικητήριο & Ηρώο Μεταλλωρύχων και από το κάστρο της Γριάς και της Χώρας μέχρι τον Φάρο και τη Σπηλιά του Κύκλωπα, τα μνημεία δεν σταματούν και περιμένουν τον κάθε επισκέπτη να τα δει από κοντά. Από την αρχαιότητα κιόλας πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Αιολείς από τη Θεσσαλία και οι Ίωνες από την Αττική, ενώ η μεταλλουργική δραστηριότητα στο νησί ήταν μεγάλη. Η τοπική λατρεία του Περσέα στη Σέριφο, κατά την αρχαιότητα, έγινε γνωστή από αρχαία νομίσματα του 6ου π.Χ. αιώνα, τα οποία τον απεικόνιζαν και βρέθηκαν στο νησί. Κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων το νησί είναι τόπος εξορίας. Στον Μεσαίωνα η Σέριφος έπεφτε συχνά θύμα πειρατικών επιδρομών με αποκορύφωμα την επιδρομή του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537.
Στη Σέριφο βρίσκεται και η Μονή Ταξιαρχών. Πρόκειται για μία μονή φρούριο και χρονολογείται από το 1572. Ιδρύθηκε με την έλευση της εικόνας των Ταξιαρχών από την Κύπρο και είναι χτισμένη με ψηλούς εξωτερικούς τοίχους με πολεμίστρες και τα κελιά και το καθολικό βρίσκονται εντός των τειχών για προστασία από επιδρομές. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ξεκίνησε η συστηματική εξόρυξη μετάλλων από εταιρείες που τους είχε παραχωρήσει το δικαίωμα το κράτος. Η λειτουργία των μεταλλείων έφερε άνθηση στο νησί και ο πληθυσμός διπλασιάστηκε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα λόγω της εισροής εργατών (μεταλλωρύχων) από άλλα κυκλαδίτικα νησιά. Το 1915 περίπου ξέσπασε κρίση στις τιμές των μετάλλων και η παραγωγή των μεταλλείων κατέρρευσε. Οι συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία γίνονταν ολοένα και χειρότερες και τα εργατικά ατυχήματα πολύ συχνά. Τον Αύγουστο του 1916 κήρυξαν απεργία οι μεταλλωρύχοι στο Μεγάλο Λιβάδι ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερους μισθούς. Λόγω αδιαλλαξίας της εργοδότριας εταιρείας, οι μεταλλωρύχοι κατέλαβαν το λιμάνι και δεν επέτρεπαν στα πλοία να φορτώσουν εμπόρευμα. Στις 21 Αυγούστου 1916 με επέμβαση της χωροφυλακής σκοτώθηκαν 4 από τους απεργούς μεταλλωρύχους. Αρκετά χρόνια μετά το 1925 θεσπίστηκε και στα μεταλλεία η 8ωρη εργασία.
Πέραν της μακράς ιστορίας η Σέριφος κατέχει μία απαράμιλλη ομορφιά που γοητεύει τον κάθε επισκέπτη. Προσφέρει στους επισκέπτες την ηρεμία που χρειάζονται για να ξεφύγουν από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ήλιος, θάλασσα και ηρεμία. Η δαντελένια ακτογραμμή σχηματίζει περισσότερες από 70 παραλίες στη Σέριφο, οι οποίες περιμένουν να τις εξερευνήσετε, να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά τους και να χαλαρώσετε. Είτε προτιμάτε ήρεμες αμμώδεις παραλίες είτε παραλίες με βράχια είτε με βότσαλα οι επιλογές είναι πολλές. Από την διπλή παραλία του Αγίου Σώστη, την φημισμένη Ψιλή Άμμο με τα γαλαζοπράσινα νερά της και τη χρυσαφένια άμμο, μέχρι το μαγευτικό τοπίο στο Γάνεμα και φυσικά τα πεντακάθαρα νερά στα Λιβαδάκια.
Η Σέριφος είναι ένα νησί που θα ερωτευτείς και κάθε καλοκαίρι θα σε καλεί για να προσθέσεις νέες στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σου.